Trufle migdałowo-bananowe
Niedawno w sklepie na “L” nabyłam likier bananowy, który całkowicie zawładnął moim sercem (a raczej podniebieniem) i w ostatnim czasie moim ulubionym napojem przed snem jest mleko z tymże likierem oraz kostkami lodu. To dało mi myśl, że możnaby zrobić trufle o podobnym smaku... :)
Przy okazji robienia trufli tiramisu zmajstrowałam także kontrastowe, białe. W smaku migdałowe, z delikatną bananową nutą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Przepyszne. Z podanej ilości składników wychodzi około 30 trufli. Trufle należy przechowywać w lodówce. Zachowują świeżość przez kilka dni.
TRUFLE MIGDAŁOWO-BANANOWE
250g serka mascarpone,
200g białej czekolady,
1 szklanka zmielonych migdałów,
2-3 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego),
2-3 łyżki likieru bananowego,
+ dodatkowo pokruszone płatki migdałowe lub zmielone migdały do obtoczenia
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Serek mascarpone wymieszać z mielonymi migdałami, mlekiem w proszku i likierem, dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby masa stężała. Po tym czasie z masy uformować kulki. Obtoczyć je w płatkach migdałowych lub zmielonych migdałach i ponownie włożyć do lodówki – na kilka godzin.