Labneh marynowany
Labneh to przepyszny serek, który powstaje po odsączeniu jogurtu naturalnego. Jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie oraz kuchniach krajów basenu Morza Śródziemnego. Podaje się go z różnymi dodatkami zarówno w wersji słonej jak i słodkiej.
W naszych warunkach idealnym do tego celu będzie jogurt naturalny typu greckiego, chociaż można również wykorzystać zwykły jogurt - ważne aby był to jogurt, który nie zawiera dodatków typu żelatyna czy jakiekolwiek inne zagęszczacze.
Ja zakochałam się w tym serku, więc to pierwszy, ale na pewno nie ostatni przepis z jego wykorzystaniem.
Labneh marynowany - Laura
SKŁADNIKI:
Serek ewentualnie doprawić solą. Z twarożku utoczyć kuleczki, ułożyć je na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym (jeszcze oddadzą płyn) i pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby lekko obeschły.
Kuleczki ułożyć w słoiku, dodać czosnek i zalać olejem. Zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki.
Labneh marynowany - Laura
Takie marynowane kuleczki można wykorzystać w sałatkach, podać z grzankami, można też podać z innymi bliskowschodnimi przekąskami. Serowe kuleczki podawać razem z olejem, w którym się marynowały.
_______________________________________________
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
W naszych warunkach idealnym do tego celu będzie jogurt naturalny typu greckiego, chociaż można również wykorzystać zwykły jogurt - ważne aby był to jogurt, który nie zawiera dodatków typu żelatyna czy jakiekolwiek inne zagęszczacze.
Ja zakochałam się w tym serku, więc to pierwszy, ale na pewno nie ostatni przepis z jego wykorzystaniem.
Labneh marynowany - Laura
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg greckiego jogurtu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 małe ząbki czosnku
- 1/2 - 3/4 szklanki Oleju Kujawskiego: Pomidory, czosnek i bazylia
Serek ewentualnie doprawić solą. Z twarożku utoczyć kuleczki, ułożyć je na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym (jeszcze oddadzą płyn) i pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby lekko obeschły.
Kuleczki ułożyć w słoiku, dodać czosnek i zalać olejem. Zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki.
Labneh marynowany - Laura
Takie marynowane kuleczki można wykorzystać w sałatkach, podać z grzankami, można też podać z innymi bliskowschodnimi przekąskami. Serowe kuleczki podawać razem z olejem, w którym się marynowały.
_______________________________________________
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.