Churros.
Ten czwartek będzie tłusty… A jak tłusty, to i trzeba się do niego dobrze przygotować – objeść pączkami za cały rok, zabawić, albo przynajmniej obejrzeć jakiś wyjątkowy film w równie wyjątkowym towarzystwie i zafundować sobie plamę z różanej marmolady na ulubionej bluzce… Jak szaleć, to szaleć na całego !
Churros chciałam zrobić już dawno, ale widocznie dotąd nie było mi do nich po drodze i właściwie znów o mało co by nie wyszło A wszystko przez tę szeroką tylkę, której to nie było… No i się w końcu nie znalazła… będzie okazja wybrać się do sklepu z akcesoriami kuchennymi (już zacieram rączki, bo zapewne na tylce się nie skończy).
Churros to tradycyjny hiszpański wynalazek z ciasta parzonego (u nas powszechnie nazywanego ptysiowym), smażony na głębokim tłuszczu. U nich to popularna przekąska śniadaniowa, a u nas sprawdzi się jako alternatywa dla wielkoczwartkowych pączków.
Przez tę samą tylkę, co to jej nie było, moje churros wypadają raczej „cienko” (i to w dosłownym tego słowa znaczeniu) na tle innych, ale są pyszne, chrupiące, w smaku delikatnie cytrynowe. To jedne z tych, przy których się nie napracujecie i nie nabrudzicie za bardzo, a zjecie ze smakiem. Dlatego też pomimo wszystko postanowiłam Wam je pokazać.
Naprawdę warto je zrobić.
Składniki:
- 225ml wody
- 3 jajka
- 90g masła
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
- 1/4 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie:
- Cytrynę wyszorować i otrzeć skórkę. Dodać do wody i zagotować w garnku.
- Do wrzącej wody dodać masło, sól i zaczekać aż masło się rozpuści.
- Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Do wrzącej wody dodać mąkę i szybko wymieszać.
- Zdjąć z ognia i mieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej lśniącej konsystencji. Lekko przestudzić.
- Do masy dodawać po jednym jajku mieszając łyżką.
- Na koniec dodać esencję waniliową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- W garnku rozgrzać olej.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej 10cm kawałki.
- Smażyć po k 2minuty z każdej strony.
- Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Letnie churros obtaczać w drobnym cukrze wymieszanym z łyżeczką cynamonu.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia meksykańska”
z serii Z kuchennej półeczki autorstwa M.Spieler
Smacznego !