Limonkowe ciasto ucierane z żurawiną

Ciąg dalszy opróżniania zamrażalnika. Myślałam, że żurawina już dawno mi się skończyła a tu okazało się, że  mam jeszcze 2 woreczki. Zima to też sezon cytrusowy  a moim chyba ulubionym ze względu na aromat owocem cytrusowym  jest limonka. Oczywiście do wypieków, nie do jedzenia. Uwielbiam smak skórki limonki, tę lekką nutę goryczki, która różni ją od cytryny. Dlatego postanowiłam połączyć te dwa składniki w cieście. Padło na ucierane bo dawno takiego nie robiłam.

Zdjęcie - Limonkowe ciasto ucierane z  żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego  masła
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 400 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • sok i skórka z 1 limonki

Limonkę sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i ubijać dalej. Do masy maślano-jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-55 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Cytrynka
2

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto cytrynowe przepis
2

Ciasto cytrynowe przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe
5

Ciasto cytrynowe

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Cytrynowe ciasto z malinami – przepis
5

Cytrynowe ciasto z malinami –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste wegańskie ciasto: herbata, cynamon, czekolada
1

Proste wegańskie ciasto: herba…

Weczek Weczek
Mówią weki

Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria
10

Śniadaniowe ciasto cytrynowe z…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne