Penne z kurczakiem w sosie z niebieskiego sera pleśniowego
Makaron z kurczakiem podany w sosie z sera z niebieską pleśnią
Danie, które może nie powala walorami estetycznymi, ale w pełni nadrabia to smakiem. Jeśli lubicie niebieski ser pleśniowy - ja ostatnio niepoprawnie się nim zajadam bez umiaru - to ten szybki i prosty pomysł na obiad, będzie dla Was idealny i niejednokrotnie będziecie do niego wracać. Smacznego!
Składniki na dwie porcje
- 100-150 g makaronu penne (lub innego)
- ok. 200 g filetu z kurczaka
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
- 70-100 g sera z niebieską pleśnią, np. lazur
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- pieprz, czosnek do obtoczenia kurczaka
W garnku zagotować wodę, po czym ugotować w niej makaron al dente, na koniec odcedzić.
W tym czasie przygotować kurczaka: podczas gdy olej będzie się rozgrzewał na patelni, kurczaka pokroić w niedużą kostkę, a następnie posypać i obtoczyć w pieprzu i czosnku. Kiedy olej będzie gorący, przesmażyć kurczaka. Kiedy kurczak już się usmaży (mniej więcej w tym samym czasie trzeba będzie odcedzić ugotowany makaron), dodać do niego łyżkę śmietany - wymieszać - i pokruszony ser pleśniowy. Całość mieszać aż ser się rozpuści - całkowicie bądź tylko częściowo, jeśli chcemy by pozostały wyczuwalne kawałki. Na koniec wrzuić na patelnię makaron i dobrze połączyć z sosem. Danie podawać od razu po zdjęciu z patelni.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.