Marynowane kulki rybne.

Marynowane kulki rybne.

Zdjęcie - Marynowane klopsiki rybne – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idąc na skróty zbyt wiele nas omija…

W tym przypadku kupując gotowe klopsy rybne wiele tracimy na smaku. Rzadko miewam ochotę na takie potrawy, może właśnie dlatego, że zazwyczaj się je kupuje, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Postanowiłam więc, że zrobię je sama…

Jak na złość, nie mogłam znaleźć żadnego przepisu, więc zdałam się nieco na intuicję i pamięć. Moja mama za czasów mojego dzieciństwa czasami robiła opiekane ryby w zalewie octowej. Opierając się więc na tym, co pamiętałam i dodając do tego swoje ulubione smaki powstały moje marynowane kulki rybne. Ja użyłam mintaja, ponieważ ma wyraźny smak, nieco podobny do śledzia i świetnie sprawdza się w takiej odsłonie. W tajemnicy Wam powiem, że wyszły znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu. ?


Składniki:

  • 1kg filetów z mintaja
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 dymka
  • majeranek
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa octowa:

  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu
  • 2-3 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki cukru
  • sól/pieprz
  • gałązki estragonu
  • liście laurowe

Przygotowanie:

Rybę rozmrozić na sicie, dokładnie umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Osobiście preferuję w tym przypadku maszynkę, ponieważ nie mieli tak drobno, jak noże robota. Do zmielonej ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę i przyprawy i wyrabiamy masę podobną do masy na kotlety mielone. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy z bułce tartej i smażymy na oleju. Gotowe kotleciki przekładamy do słoika.

Wodę zagotować z przyprawami. Do gorącej wody dodać przekrojone na pół ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w piórka oraz przyprawy. Dolać ocet i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie na czystą patelnię wlać 2-3 łyżki wody, dodać  łyżki cukru i od czasu do czasu „kręcąc” patelnią zrobić karmel. Karmel jest gotowy, gdy rozpuszczony cukier zgęstnieje i zbrązowieje.

Gotowy karmel ostrożnie wlać do gorącej zalewy – nigdy odwrotnie ! Zagotować i odstawić do przestygnięcia.

Chłodną zalewą zalać kotleciki rybne. Zakręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Najlepsze są po 1-2 dniach.

Kategorie przepisów