Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami
Nie chciałabym się powtarzać, ale ja naprawdę bardzo lubię ciasto francuskie. Nie bawię się w jego samodzielne przygotowanie, biorę po prostu paczkę ze sklepowej chłodziarki i zabieram się do pieczenia.
Najczęściej serwuję je z dodatkiem jabłek (jak np. TU) lub ze zwykłym cukrem.
Tym razem troszkę pokombinowałam i na warstwę chrupiącego ciasta położyłam biały ser i brzoskwinie. Bez użycia miksera i wałkowania. Pobrudzona jedna miska i deser ląduje na stole!
Ciasto francuskie z twarogiem i brzoskwiniami Składniki- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- twaróg - do serników, 200g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- cukier - 3 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- brzoskwinie w puszce - 6-8 połówek
Odsącz brzoskwinie z syropu, każdą połówkę potnij na kilka kawałków.
W misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier, mąkę i esencję waniliową.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na 8 równych prostokątów. Brzegi każdej porcji podwiń, tworząc wyższy brzeg ciastka. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta wylej masę twarogową, na wierzchu rozłóż kawałki brzoskwiń.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC, piecz ok. 18 minut, do zarumienienia brzegów.
Żeby ciastka ładnie lśniły możesz po upieczeniu posmarować je specjalną glazurą lub lekko podgrzanym dżemem brzoskwiniowym.