Bułgarski chlebek z serem feta i czosnkiem

Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem

W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał. Jeżeli smakowała Wam pierwsza wersja to ta z pewnością również Was zachwyci. Polecam!

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4-5 osób

Czas przygotowania: 3h

Poziom trudności: 5/10

Składniki:

Na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 80ml ciepłego mleka
  • 150ml (3/4 kubka) kefiru
  • 20g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 1 kostka sera feta
  • 1/4 kubka (około 50ml) oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
  • 6 ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do środka rozkruszam drożdże, zasypuje cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawiam na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

2. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiał gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką- ostrożnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące.

3. Gotowe ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h do wyrośnięcia. 

4. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę na 3 równe części.

5. Każdą rozwałkowujemy na cienki spory placek o podobnym kształcie. 

6. Pierwszy z nich smaruję olejem i czosnkiem, na wierzchu posypuję połową pokruszonego drobno sera feta. Nakrywam drugim płatem rozwałkowanego ciasta, smakuję olejem i czosnkiem, posypuję pozostałą fetą i nakrywam ostatnim płatem ciasta.

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Tak powstały przekładaniec kroję nożem do pizzy na 14-16 trójkątów.

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Każdy trójkąt zawijam zaczynając od szerszej strony i układam w tortownicy w niewielkich odstępach. 

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Gotowe pieczywo odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 

10. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 215 stopni. Tortownicę wsuwam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut. 

Smacznego!

Zdjęcie - Bułgarski chlebek z serem feta i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów