Bułgarski chlebek z serem feta i czosnkiem
W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał. Jeżeli smakowała Wam pierwsza wersja to ta z pewnością również Was zachwyci. Polecam!
Ilość: dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 3h
Poziom trudności: 5/10
Składniki:
Na ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
- 80ml ciepłego mleka
- 150ml (3/4 kubka) kefiru
- 20g świeżych drożdży
Nadzienie:
- 1 kostka sera feta
- 1/4 kubka (około 50ml) oleju Kujawski ze smakiem- wariant Kujawski z czosnkiem
- 6 ząbków czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie, do środka rozkruszam drożdże, zasypuje cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawiam na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
2. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiał gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką- ostrożnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące.
3. Gotowe ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę na 3 równe części.
5. Każdą rozwałkowujemy na cienki spory placek o podobnym kształcie.
6. Pierwszy z nich smaruję olejem i czosnkiem, na wierzchu posypuję połową pokruszonego drobno sera feta. Nakrywam drugim płatem rozwałkowanego ciasta, smakuję olejem i czosnkiem, posypuję pozostałą fetą i nakrywam ostatnim płatem ciasta.
7. Tak powstały przekładaniec kroję nożem do pizzy na 14-16 trójkątów.
8. Każdy trójkąt zawijam zaczynając od szerszej strony i układam w tortownicy w niewielkich odstępach.
9. Gotowe pieczywo odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
10. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 215 stopni. Tortownicę wsuwam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30 minut.
Smacznego!