Pączki (racuszki) z twarogiem
Koniec karnawału. Czas, kiedy wprost nie wypada nie usmażyć czegoś słodkiego. Te małe kuleczki zupełnie mnie uwiodły. Najlepsze są oczywiście świeżo przygotowane, ale i później niczego im nie brakuje ;)
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pachnące wanilią… To takie połączenie racuchów z pączkami. Zamiast drożdży dodaje się do nich proszek do pieczenia. Pysze za sprawą dużej ilości twarogu, który jest bazą ciasta.
Mają przy tym jeszcze jedną, wielką zaletę- robi się je (łącznie ze smażeniem) jakieś 20 minut. Ekspresowo!
Pączki (racuszki) z twarogiem Składniki- twaróg - 200 g, mielony np. do serników
- mąka pszenna - 250 g
- cukier - 5 łyżek
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- wódka - 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- cukier puder - 2 łyżki, do posypania wierzchu
- do smażenia
- olej - ok. 1 l
Twaróg zmiksuj z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wódkę, wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm (jak duży orzech włoski), smaż ok. 6 minut na rozgrzanym tłuszczu. (Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, zanim zaczniesz na nim smażyć.)
Gotowe pączki wyjmuj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, posyp cukrem pudrem