To chyba jedna z najprostszych w przygotowaniu tart - nie jest nam potrzebna forma, wystarczy duża piekarnikowa blacha, arkusz papieru do pieczenia i wałek :) Nie dość, że łatwa do zrobienia, to jeszcze pyszna !
Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, migdałami i rodzynkami (jeśli dodacie).
Znalazłam przepis na najbardziej popularne danie, serwowane w Maroku, którym jest Kefta Mkaouara. Ku mojemu, miłemu zaskoczeniu okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Zakasałam rękawki (...). Podobało mi się to, że potrawę robi się w jednym garnku, bo nie ma przy tym zbytniego bałaganu a smak …pikantny, wyrazisty, aromat rozgrzewa duszę i ciało. Teraz chcę więcej…chcę porównać smak Afryki, który poznałam we własnej kuchni ze smakiem w Maroku.
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać...
Babka (świetna nazwa!) jest wilgotna, ale jednocześnie puszysta i delikatna. Ślicznie pachnie! Najlepszą rekomendacją niech będzie fakt, że znika w szybkim tempie, zbyt szybkim :)
Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.
Wszelkie kluski ziemniaczane cieszą się u nas wielką popularnością. Robię je zawsze wtedy gdy zostaje mięso z rosołu, mielę je, doprawiam i zawijam albo w naleśniki albo w kluski ziemniaczane. Ciasto robię z ugotowanych ziemniaków a część daję surowe. Są pyszne na świeżo ale i na drugi dzień smakują wyśmienicie.
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie.
Delikatne i soczyste klopsiki w aromatycznym sosie. Podane ze spaghetti, dzięki czemu mamy konkretny i w miarę szybki obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty od Karola Okrasy (...) zdecydowanie godny polecenia.
U mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. (...) W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce, a więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne i sycące. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Powiem jedno - uważam, że była znakomita, całkowicie inna niż ta z mojego wcześniejszego przepisu (jak dla mnie bardziej mięsna, niż golonkowa). Jednak najbardziej zaskoczył mnie smak kapusty, na której golonka się piekła - była po prostu cudna, naprawdę ten smak jest nie do podrobienia. Na tym co zostało przygotowałam spory gar kapuśniaku.