Kefta Mkaouara-kulinarna podróż do Afryki
Kuchnia afrykańska fascynowała mnie od dłuższego czasu, różnorodność składników, które są używane do potraw przyprawiały mnie o zawrót głowy, wyobrażałam sobie zapachy, smaki… ale zawsze miałam wrażenie, że przygotowanie tych dań według oryginalnych przepisów graniczy z cudem i zabiera zbyt wiele czasu. Liczyłam na to, że w najbliższym czasie wybiorę się np. do Maroka i zjem tam jedno z najpopularniejszych dań. Tak się jednak nie stanie jeszcze długo a moja ciekawość smaku Afryki nie mogła już dłużej czekać . No i cóż w tej sytuacji zrobić? Zabrać się do roboty! Znalazłam przepis na najbardziej popularne danie, serwowane w Maroku, którym jest Kefta Mkaouara. Ku mojemu, miłemu zaskoczeniu okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Zakasałam rękawki, popełniłam „ten dań” . Podobało mi się to, że potrawę robi się w jednym garnku, bo nie ma przy tym zbytniego bałaganu a smak …pikantny, wyrazisty, aromat rozgrzewa duszę i ciało. Teraz chcę więcej…chcę porównać smak Afryki, który poznałam we własnej kuchni ze smakiem w Maroku.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 55 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Klopsiki:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Sos pomidorowy:
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1/3 szklanki oliwy
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- 4 jajka
Sposób wykonania:
Sos pomidorowy:
1.w głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i
pozostałe składniki, dusić około 15 minut,
2. w tym czasie przygotować klopsiki:
Klopsiki:
1. połaczyć mięso mielone z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręcznie), uformować małe klopsiki,
2. do sosu wlać wodę i włożyć klopsiki, przykryć i dusić około 20 min.
3. po tym czsie wbić jajka między klopsiki, wstawić do piekarnika na około 7
min., aż białko się zetnie,
Podawać natychmiast, gorace ze świeżym pieczywem