Kefta Mkaouara-kulinarna podróż do Afryki

Kefta Mkaouara-kulinarna podróż do Afryki

Kuchnia afrykańska fascynowała mnie od dłuższego czasu, różnorodność składników, które są używane do potraw przyprawiały mnie o zawrót głowy, wyobrażałam sobie zapachy, smaki… ale zawsze miałam wrażenie, że przygotowanie  tych dań według oryginalnych przepisów graniczy z cudem i zabiera zbyt wiele czasu.  Liczyłam na to, że w najbliższym czasie wybiorę się np. do Maroka i zjem tam jedno z najpopularniejszych dań. Tak się jednak nie stanie jeszcze długo a moja ciekawość  smaku Afryki nie mogła już dłużej czekać . No i cóż w tej sytuacji zrobić? Zabrać się do roboty! Znalazłam przepis na najbardziej popularne danie, serwowane w Maroku, którym jest  Kefta Mkaouara. Ku mojemu, miłemu zaskoczeniu okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Zakasałam rękawki, popełniłam „ten dań”  . Podobało mi się to, że potrawę robi się w jednym garnku, bo nie ma przy tym zbytniego bałaganu a smak …pikantny, wyrazisty, aromat rozgrzewa duszę i ciało. Teraz chcę więcej…chcę porównać smak Afryki,  który poznałam we własnej kuchni ze smakiem w Maroku.

 

Zdjęcie - Kefta Mkaouara-kulinarna podróż do Afryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  55 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Kefta Mkaouara-kulinarna podróż do Afryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

Klopsiki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

Sos pomidorowy:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • 4 jajka

Sposób wykonania:

Sos pomidorowy:

1.w głębokiej patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i
pozostałe składniki, dusić około 15 minut,

2. w tym czasie przygotować klopsiki:

Klopsiki:

1. połaczyć mięso mielone z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręcznie), uformować małe klopsiki,

2.  do sosu wlać wodę i włożyć klopsiki, przykryć i dusić około 20 min.

3.  po tym czsie wbić jajka między klopsiki, wstawić do piekarnika na około 7
min., aż białko się zetnie,

Podawać natychmiast, gorace ze świeżym pieczywem





Kategorie przepisów