Szarlotka w krateczkę

Dzisiaj szarlotka na niepogodę, bo najlepsza na smutne dni jest dobra herbatka, kocyk, książka i aromatyczna szarlotka.
Szarlotka w krateczkę
Mąkę, zimne masło, wodę i sól zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i poszatkować na cienkie plasterki. Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki, wylepić razem ze ściankami. Ponakłówać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone jabłka - ja układałam w kręgi na zakładkę. Posypać cukrem i cynamonem - mi wyszły 3 warstwy jabłek - na każdą trochę cukru i cynamonu. Na koniec na wierzchu ułożyć krateczkę z pozostałego ciasta kruchego. Zapiekać jeszcze około 15-20 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
Szarlotka w krateczkę
- 200g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
