Kokosanki w dwóch odsłonach
Z tego co mi wiadomo, kokosy nie rosną w żadnym z krajów, do których możecie mnie wysłać (poprzez Sondę) na kulinarne wakacje razem z cititravel.pl (nie mylę się, prawda?)
Fakt ten nie ma jednak w tym momencie większego znaczenia, bo desery kokosowe po prostu uwielbiam, a spotkać je można na szczęście w większości krajów na świecie. Te kokosanki są wyśmienite: lekko chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Z części masy upiekłam tradycyjne ciasteczka, z reszty krążki, które podałam w formie lodowej kanapki z owocami. Pysznej!
Kokosanki w dwóch odsłonach Składniki
- białko jajka - 4 szt
- cukier - 1 szklanka
- wiórki kokosowe - 300 g
- mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
- sól - szczypta
Białka posól i ubij na sztywną pianę.
Ciągle ubijając wsyp mąkę po 1/4 cukru. Miksuj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Masę nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temp. 160 oC, ciasteczka nie mogą być za ciemne.
Możesz też uformować z nich okręgi, które po upieczeniu przełóż porcją lodów owocowych i kawałkami owoców (ja wybrałam lody porzeczkowe i jeżyny), robiąc tym sposobem "lodową kanapkę".