Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne i soczyste klopsiki w aromatycznym sosie. Podane ze spaghetti, dzięki czemu mamy konkretny i w miarę szybki obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty od Karola Okrasy z Kuchni Lidla - zdecydowanie godny polecenia. Na blogu zobaczycie jeszcze kilka propozycji od Okrasy lub Pascala - w sumie smaczne rzeczy robią :)

Składniki (dla 4 osób) przepis Karola Okrasy z Kuchni Lidla, podaję wersję z moimi małymi zmianami

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • ok. 100 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę (z zalewy)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 80 ml oliwy z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu)
  • pieprz, sól (do smaku)
  • 4 świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekanego
  • 20 g świeżej bazylii, drobno pokrojonej
  • 300 g makaronu spaghetti (można dać więcej, można mniej)
  • 60 g sera Gran Padano, startego na małych oczkach
  • 70 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki

Czas przygotowania: 40 minut (u mnie na pewno trochę dłużej :))
Pulpety Mięso mielone i suszone pomidory wrzucić do miski. Dodać 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii, 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, doprawić pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrobić rękoma, po czym dodać jajko i ponownie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z mięsa formować małe pulpety (można wcześniej posmarować ręce oliwą). Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz.
Sos Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek - smażyć aż się zeszklą. Dodać pokrojone pomidory, doprawić odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu - wymieszać. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawić wodę na spaghetti. Makaron gotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszać sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć można dodać wody. Po 5-10 minutach od nastawienia makaronu na patelnię dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wymieszać. Do sosu włożyć pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypać posiekaną bazylią i zostawić na mniej więcej 3 minuty.
Odcedzić makaron, ponownie przełożyć do garnka, doprawić odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodać około 40 g sera Grana Padano i wymieszać.
Porcje makaronu wyłożyć na talerze - na jedną porcję makaronu nałożyć około 4-5 pulpetów. Całość polać sosem i przystroić listkami bazylii. Każdą porcję posypać pozostałym serem Grana Padano.

****

W ubiegły piątek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych połączonych z wykładem sommelierskim w Centrum Wina w Warszawie. Ponieważ znalazłam się na nim w ramach wygranej w konkursie Paczkomatów i Winiary, o którym trochę Wam tu trułam, chciałabym jeszcze raz gorąco podziękować za oddane na mnie głosy - to dzięki Wam mogłam spędzić wspaniały wieczór!!!
W dużym skrócie - pokaz sommelierski przeplatany był teorią i praktyką :) Wiadomości o winach uzupełniane były ich degustacją (i nauką tej degustacji!), która to z kolei była ściśle związana z konsumpcją potraw, które przygotowywaliśmy na warsztatach (przystawka, danie główne i deser). Były więc trzy grupy, a ja (ku wielkiej radości) zabrałam się za deser. Na koniec odbyły się warsztaty fotograficzne. Pan fotograf skupił się na zagadnieniu światła, jakże przydatnym w obliczu krótkiego dnia i utrudnieniu dla fotografowania w świetle dziennym. Choć nie było typowej części praktycznej, Pan fotograf przekazał nam dużo przydatnej wiedzy i chętnie oraz wyczerpująco odpowiadał na nasze pytania. Szkoda, że akurat jego wykład był na samym końcu (późna pora, wcześniejsze przejedzenie oraz przepi... znaczy degustacja win ;) zrobiły swoje), ale oceniam je bardzo pozytywnie - sama nigdy nie fotografowałam przy sztucznym świetle, więc wszystkie rady na pewno wezmę do serca i wykorzystam (już planuję zakup odpowiednich sprzętów - jak się okazało, wcale nie trzeba wydawać na to majątku). Niezwykle przyjemny wieczór, którego dopełnił pogaduszkowy 'after' niemal do świtu (pozdrowienia dla Ali i Asi!) :D
A teraz mała fotorelacja Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tutaj jedliśmy, piliśmy, rozmawialiśm... tle stoiska do przygotowywania potraw
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatecznie 'zużyto' dużo więcej kieliszków :)
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jedynie mała część oferty Centrum Wina
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Punkt przygotowywania przystawki Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przystawka - tatar z tuńczuka podany z salsą owocową
*pierwszy raz w życiu jadłam tatara (jakiegokolwiek)... no i się zakochałam :)
przepyszny!!!!!!!

Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Punkt przygotowywania dania głównego
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Danie główne - polędwica cielęca z soczewicą i przepysznym sosem (???)
(proszę o podpowiedź osoby go przygotowujące :))
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto na suflet w duuużej ilości - ma wątła ręka pokazała moc i dała radę wymieszać :)
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeden z lepszych serów pleśniowych, jaki w życiu jadłam - oczywiście nie zapytałam o nazwę...
ostro go podjadałyśmy :)
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami No i nasze (moje, Ali i Asi) cudo - suflet czekoladowy z zatopionym w środku serem pleśniowym
Powstały pod czujnym okiem Pana Roberta - chwalił efekt :D
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Porto vs Tokaj
podane do deseru
Tokaj jest obecnie moim numerem jeden wśród win!!!
Zdjęcie - Spaghetti z soczystymi pulpecikami + fotorelacja z Centrum Wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami I na koniec jedno ze zdjęć, które zrobiłam podczas wykładu o fotografii
Przy sztucznym świetle, mającym imitować światło dzienne
W domu nigdy nie robię zdjęć po zmroku, bo mój kompakt nie daje rady,
ale ta fotka wyszła chyba nie najgorzej (na pewno warto nabyć choćby softbox)

Przepisu na cudowny suflet czekoladowy możecie sie spodziewać na blogu - muszę tylko kupić odpowiednie naczynnka :)

Kategorie przepisów