Ciasto cytrynowo-migdałowe Sophie Dahl
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie. Przepis znalazłam w książce "Apetyczna panna Dahl", a Sophie dostała go z kolei od taksówkarza z Sorrento, który żalił się jej, że bardzo lubi gotować, a żona i córki błagają go, by przestał, bo zostawia w kuchni straszny bałagan;D Nie rozumiem ich nalegań, zwłaszcza jeśli ma w repertuarze tak pyszne wypieki, jak to proste, rozpływające się w ustach migdałowo-cytrynowe ciasto.
Ciasto cytrynowo-migdałowe
- 150g masła
- 200g cukru (oryginalnie 225g)
- 6 jajek
- sok i skórka starta z 4 cytryn
- 300g mielonych migdałów (ja zastąpiłam
50g mielonymi orzechami laskowymi,
bo migdały mi się skończyły)
- 115g mąki ziemniaczanej
Nasmarować masłem formę o średnicy 23-24 cm i posypać ją mąką.
Utrzeć masło z cukrem i dodać wszystkie żółtka.
Dodać skórkę i sok z cytryn.
W drugiej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę.
Dodać ją do cytrynowego kremu.
Wmieszać migdały i mąkę ziemniaczaną.
Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 200 st. C
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 st. C
i piec jeszcze przez 40 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal