Cepeliny z mięsem
Wszelkie kluski ziemniaczane cieszą się u nas wielką popularnością. Robię je zawsze wtedy gdy zostaje mięso z rosołu, mielę je, doprawiam i zawijam albo w naleśniki albo w kluski ziemniaczane. Ciasto robię z ugotowanych ziemniaków a część daję surowe.Są pyszne na świeżo ale i na drugi dzień smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 9 ziemniaków (6 surowych 3 ugotowane)
- sól
Składniki na nadzienie:
- 30-40 dag ugotowanego mięsa z indyka, kurczaka)
- cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej
Mięso zmielić, dodać dodać przysmażoną pokrojoną cebulę z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Do startych ziemniaków dodać zmielone, ugotowane ziemniaki. Masę posolić, wymieszać i dokładnie wyrobić. Urywać małe kulki, rozpłaszczać, wkładać w środek farsz i formować podłużne kluski. Wrzucać je na osoloną wodę i gotować 10-15 minut po wypłynięciu. Podawać polane masłam.
Smacznego:)