Cepeliny z mięsem

Wszelkie kluski ziemniaczane cieszą się u nas wielką popularnością. Robię je zawsze wtedy gdy zostaje mięso z rosołu, mielę  je, doprawiam i zawijam albo w naleśniki albo w  kluski ziemniaczane. Ciasto robię z ugotowanych ziemniaków a część daję surowe.Są pyszne na świeżo ale i na drugi dzień smakują wyśmienicie.

Zdjęcie - Cepeliny z  mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 9 ziemniaków (6 surowych 3 ugotowane)
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 30-40 dag ugotowanego mięsa z indyka, kurczaka)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso zmielić, dodać dodać przysmażoną pokrojoną cebulę z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Do startych ziemniaków dodać zmielone, ugotowane ziemniaki. Masę posolić, wymieszać i dokładnie wyrobić. Urywać małe kulki, rozpłaszczać, wkładać w środek farsz i formować podłużne kluski. Wrzucać je na osoloną wodę i gotować 10-15 minut po wypłynięciu. Podawać polane masłam.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy