Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami
„U mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce, a więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne i sycące. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam.”
Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami (przepis autorski)
Składniki na 2 porcje:
150g makaronu spaghetti
2 pomidory
3 plastry szynki parmeńskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
10 czarnych oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka
8 łyżek mleka
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Umyć pomidory i paprykę. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki, a oliwki w plasterki. Rozgrzać na patelni oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać czosnek, szynkę parmeńską i paprykę. Chwilę wszystko razem przesmażyć. Dodać do makaronu i wymieszać. Jajka rozmącić z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki podzielić na pół.
Przełożyć porcję makaronu na patelnię. Rozsypać na nim pomidory, oliwki i natkę pietruszki. Zalać połową masy jajecznej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Przełożyć na talerz, a z pozostałych składników usmażyć drugi omlet.