Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym
Pulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym jak i starszym fanom dobrej kuchni. W wersji dla tych drugich smak można podkręcić dodając papryczki chili lub jalapeno.
Składniki
Klopsiki
Przygotowanie
Klopsiki
Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą oraz jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części. Z każdej porcji formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, wsadzamy na środek kulkę mozzarelli i tworzymy okrągłe klopsiki z serowym wnętrzem. Polecam zamoczyć dłonie w zimnej wodzie przed ich uformowaniem, nie będą się wtedy kleić do rąk. Każdy z nich obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy klopsiki z każdej strony, delikatnie je obracając.
Sos
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się klopsików. Gdy pomidory lekko się podduszą dodajemy passatę oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy ok. 40 minut. W tym czasie sos zredukuje się i zagęści. 15 minut przed końcem duszenia wstawiamy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na sam koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię oraz oregano.
Danie podajemy z makaronem, posypane parmezanem. Z podanych składników wychodzi 8 porcji.
Smacznego !
Składniki
Klopsiki
- 700 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1/4 cebuli
- 8 kulek mini mozzarelli
- garść mąki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3/4 cebuli
- 2 pomidory
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- 1000 g makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
- 8 łyżeczek parmezanu
Przygotowanie
Klopsiki
Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą oraz jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części. Z każdej porcji formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, wsadzamy na środek kulkę mozzarelli i tworzymy okrągłe klopsiki z serowym wnętrzem. Polecam zamoczyć dłonie w zimnej wodzie przed ich uformowaniem, nie będą się wtedy kleić do rąk. Każdy z nich obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy klopsiki z każdej strony, delikatnie je obracając.
Sos
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się klopsików. Gdy pomidory lekko się podduszą dodajemy passatę oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy ok. 40 minut. W tym czasie sos zredukuje się i zagęści. 15 minut przed końcem duszenia wstawiamy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na sam koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię oraz oregano.
Danie podajemy z makaronem, posypane parmezanem. Z podanych składników wychodzi 8 porcji.
Smacznego !