Grysikowe ciasto z owocami i galaterką
Kasza manna jako ciasto ? Czemu nie !
Grysikowe ciasto z kaszy manny zrobicie bardzo szybko...i zapewniam - zaskoczycie nim niejednego z gości.
Ciasto z kaszy manny, w połączeniu z sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka.
Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje zupełnie inaczej.
Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru.
Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego i szybkiego - przepis na ciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić.
PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 200-250 g herbatników
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki )
Wykonanie:
Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie blachy rozłożyć warstwę herbatników.
W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, gotować 1 minutę.
Do ugotowanej kaszy manny dodać połąmaną białą czekoladę - szybko i dokładnie wymieszać.
Połowę kaszy wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć resztę kaszy. Wierzch ciasta wyrównać.
Na kaszy ułożyć owoce.
Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.
Ciasto grysikowe wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego !