Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem i warzywami
Okrągła cukinia nie tylko wygląda zjawiskowo i jest wyjątkowo fotogeniczna, to super zdrowe warzywo, nie wiem dlaczego, ale ciągle niedoceniane. Okrągła odmiana cukinii jest dużo wygodniejsza do faszerowania niż jej podłużna krewniaczka.
Nie jest łatwo ją kupić, dlatego swoją wychodowałam samodzielnie w ogrodzie. Od razu podpowiadam, żeby nie czekać za długo z zerwaniem owoców cukinii. Do faszerowania najlepsza jest ta o średnicy nie przekraczającej 10 cm.
To niezwykle ekologiczne warzywko, bo nie chłonie metali ciężkich, dtatego tym bardziej warta polecenia.
Pierwsze okazy wypełniłam mielonym mięsem z indyka i ryżem z dodatkiem warzyw. Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym!
Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja!
Składniki:
3-4 okrągłe cukinie
300 g mielonego mięsa z indyczego udźca
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 łyżka tłuszczu
1 marchewka
1 szalotka
1/2 pora
2-3 garście zielonego groszku
natka zielonej pietruszki lub koperku
suszone oregano
sól, pieprz
parmezan
Składniki na dip:
400 g jogurtu greckiego
2 duże ząbki czosnku
szczypta soli
odrobina miodu
siekany koperek, szczypiorek
Wykonanie:
- cukinię obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. (Bardzo maleńkie cukinie z miękką skórką wystarczy wydrążyć, posolić i odstawić, by zmiękły). Ściąć wierzchołki cukinii z ogonkami, następnie przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając około 1-cm rant. Wnętrze cukinii posolić, oprószyć pieprzem i suszonym oregano
- warzywa umyć i obrać. Marchewkę zertzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por i cebulkę pokroić w drobną kostkę
- zeszklić cebulkę na rozgrzanym oleju, następnie dodać marchewke, por, pod koniec smażenia dodać zielony groszek. Mrożony groszek dodać pod sam koniec i trzymać na patelni tylko do rozmrożenia. Świeży groszek można dodać wcześniej
- posmażone warzywa wymieszać z mielonym mięsem i ryżem. Mocno doprawić solą i mielonym pieprzem z młynka. Dodać posiekaną zielona pietruszkę
- wypełnić cukinię przygotowanym farszem, posypać startym na tarce parmezanem i przykryć odciętymi czapeczkami. Ustawić w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu i zapiekać w zależności od wielkości cukinii 25-35 minut w 200`C
- podawać np. z czosnkowym dipem jogurtowym (jogurt wymieszać z tartym na tarce czosnkiem, szczyptą soli, odrobina miodu, posiekaną zieleniną i sokiem z cytryny)
SMACZNEGO !