Ciasto czekoladowe bez mąki
Na uczelni ostatnie zaliczenia, a moja faza na czekoladowe słodkości trwa w najlepsze. Dziś dzielę się przepisem na ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Jest ciężkie i treściwe. Pyszne!
Ciasto czekoladowe bez mąki
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 g cukru pudru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g serka mascarpone
- garść orzechów laskowych
Migdały mielę w blenderze.
Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Masło z cukrem ucieram do konsystencji kremu. Następnie (nadal miksując) dodaję jajka, mielone orzechy, serek i rozpuszczoną czekoladę. Mieszam do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na samym końcu wrzucam orzechy laskowe i mieszam za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
Przelewam do natłuszczonej tortownicy i piekę ciasto przez 45-50 minut w 180 stopniach C (bez termoobiegu). Ciasto jest już gotowe, jeśli wsunięty do środka patyczek jest czysty. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca skorupka.
Kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________