Rożki z jabłkami

Rożki z jabłkami

Zdjęcie - Rożki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące ciasto i owocowe nadzienie. Tak mało, a jednocześnie tak dużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :)



Zdjęcie - Rożki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rożki z jabłkami

Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g)
2 jabłka*
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki cynamonu
cukier trzcinowy według smaku
1 łyżka kaszy manny
1 jajko do posmarowania
opcjonalnie cukier puder lub lukier


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą.

Ciasto francuskie rozłożyć, przejechać wałkiem. Podzielić na 3 pasy, a każdy z nich na 5 kawałków zbliżonych do kwadratu.

Na połowę każdego kawałka nałożyć porcję nadzienia. Złożyć na pół, aby powstały trójkąty. Dokładnie zlepić brzegi, na koniec docisnąć widelcem.

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem i naciąć w trzech miejscach, żeby podczas pieczenia mogła się wydostać para. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

* Jeżeli ciasto dzielimy na 6 lub 8 kwadratów, do każdego ciastka zmieści się więcej nadzienia, a wtedy będą potrzebne 3 jabłka.

Zdjęcie - Rożki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów