Kotlety jajeczne z groszkiem
Najprościej jest usmażyć kawałek mięsa, do tego warzywa, ziemniaki i obiad gotowy. Gdy nie mam czasu na myślenie o obiedzie lub takiej ochoty, tak właśnie robię. Ale nie zawsze mam ochotę podawać rodzinie mięso. I wtedy już trzeba pomyśleć – tak, by smakowało i żeby dzieci zjadły i jeszcze, żeby było pożywnie i sycąco.
Takim pomysłem są kotlety jajeczne – danie idealne nie tylko po wielkanocnym śniadaniu, ale także w ciągu tygodnia. Przygotowuje się je bardzo szybko, tym bardziej, że jajka, które są ich bazą można ugotować wcześniej, a smakują wszystkim, i dzieciom i dorosłym. Świetnie komponują się z sałatą z klasycznym sosem vinaigrette.Składniki:
(ok. 4 porcje)
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- 100g żółtego sera
- 150g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.
- Groszek przelej wrzątkiem.
- Dodaj starty na drobnych oczkach żółty ser, blanszowany groszek, listki tymianku oraz surowe jajko.
- Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
- Na rozgrzanej patelni roztop masło klarowane i smaż kotleciki na złoty kolor z każdej strony.
- Podawaj z sałatą vinaigrette.
Smacznego!