Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym
Kolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza (halibuta)
- pieprz biały
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowo - orzechowy:
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki chrzanu
- 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych
- sól
- biały mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam)
Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty.
Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego :-))