Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym

Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym

Zdjęcie - Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z dorsza (halibuta)
  • pieprz biały
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia


Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowo - orzechowy:

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu
  • 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam)


Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby sos była za gęsty.

Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z dorsza/halibuta. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) przez 6-8 minut. Od razu podajemy. U mnie z kaszą pęczak :-). Smacznego :-))

Zdjęcie - Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów