Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

Zdjęcie - Pulled pork, czyli rwana wieprzowina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-). Robiliście, próbowaliście ??? My mieliśmy okazję zrobić, ta rwana wieprzowina jest rewelacyjna, delikatna, miękka, bardzo smaczna. Można używać jej do kanapek lub po prostu do obiadu. Super doprawiona, no idealna. Powiem Wam, że lepszego mięsa pieczonego nie jadłam. W przygotowaniu jest bardzo prosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi. Polecam, warto zrobić :-)

Inspiracja: klik

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej ( u nas około 1,5)


Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam)
  • 1 łyżka majeranku


Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym później będzie pieczone, owijamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy folię spożywczą i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy w 150 stopniach (ja tak piekłam) 6 godzin, następnie zdejmujemy folię aluminiową zwiększamy temperaturę do 170 stopni i bez folii pieczemy jeszcze 1 godzinkę lub troszkę dłużej, żeby zrobiłam nam się chrupiąca skórka na wierzchu. Po wyjęciu odstawiamy mięso, żeby nam przestygło i później za pomocą widelca rozdzielamy na włókna :-)

Zdjęcie - Pulled pork, czyli rwana wieprzowina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pulled pork, czyli rwana wieprzowina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów