Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami
Dziś proponuję Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, które świetnie zastąpią tradycyjną wędlinę na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, że prezentują się elegancko i z powodzeniem mogą być także podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna płyta. Roladki te są gotowane we wrzątku, dzięki czemu są niskokaloryczne i z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o linię.
Przepis znalazłam na blogu Smak Zdrowia.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- jajko
- cebula
- 50 g mrożonego szpinaku
- 50 g pistacji
- duży ząbek czosnku
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Surowe piersi zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną i zmieloną cebulę oraz jajko. Całość wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Szpinak rozmrozić i odparować z nadmiaru wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę oraz sól i pieprz. Odstawić. Masę mięsną podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Rozłożyć folię spożywczą i z połowy masy z pistacjami uformować prostokąt (ok. 15cm długi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie ułożyć pośrodku wałek z połowy masy ze szpinakiem. Wałek szpinakowy przykryć z każdej strony masą z pistacjami, pomagając sobie folią. Całość szczelnie zawinąć i wyrównać, formując zgrabną roladkę. Z pozostałego mięsa uformować drugą roladkę: tym razem odwrotnie - warstwa szpinakowa na zewnątrz, pistacjowa w środku. Zawinięte w folię roladki umieścić w garnku z wrzątkiem. Gotować ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudzić. Przed podaniem kroić w plasterki. Smacznego :)