Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty
Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek ?

Zdjęcie - Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg schabu ( najlepiej od karkówki )
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka plasterków cytryny
Marynata
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty daję do miseczki i dokładnie mieszam. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin, obracam mięso. Ważne, aby cały kawałek schabu był obtoczony marynatą. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Do rękawa do pieczenia, daję mięso z marynatą, dodaję plasterki cytryny i gałązki tymianku. Końce worka dokładnie zawiązuję. Rękaw z mięsem, daję do foremki i wsadzam do piekarnika. Mięso piekę, około 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę mięso, kolejne 40 minut. Po tym czasie, rękaw nacinam i zostawiam pieczeń do zrumienienia na ostatnie 10 minut. Gotową pieczeń wyciągam z piekarnika i odstawiam na kilka minut. Gotową pieczeń, można pokroić na grubsze plastry i podać do obiadu. Pieczeń ze schabu, cieniutko pokrojona, doskonale smakuje, jako dodatek do pieczywa. Smacznego ?

Zdjęcie - Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                       Tymianek cytrynowy

Zdjęcie - Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów