Domowy schab z szynkowara
Przynajmniej raz na trzy tygodnie, robimy domową wędlinę w szynkowarze. Taka wędlina zachowuje świeżość, nawet do dziesięciu dni i smakuje jak najlepszy dodatek do pieczywa. Bardzo ważne jest marynowane mięsa w ziołach, przynajmniej dwa dni przed parzeniem.
Szynkowar to proste urządzenie w formie garnka z pokrywką zaopatrzoną w sprężynę, która dociska ( prasuje ) mięso. W tak przygotowane mięso, wbijamy termometr i parzymy w większym naczyniu w odpowiedniej temperaturze. Szynkowar nadaje naszej wędlinie ładny kształt i fakturę. Jeżeli marzycie o smacznej, domowej szynce na święta, bardzo polecam
Składniki
- 1 kg schabu
- 18 g soli peklowej lub zwykłej
- szynkowar
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- płaska łyżka suszonego tymianku
- płaska łyżka suszonego majeranku
- łyżka papryki w proszku ( można użyć w połowie papryki ostrej )
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy