Schab pieczony na kanapki
Dzisiaj oddaję Wam cudny przepis na domową wędlinę. Schabik wyszedł rewelacyjny.
Minimalnie zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza - oryginał znajdziecie (tutaj).
Iza - dzięki!!!
Pyszna domowa wędlina - idealny schab na kanapki.SKŁADNIKI:
Minimalnie zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza - oryginał znajdziecie (tutaj).
Iza - dzięki!!!
Pyszna domowa wędlina - idealny schab na kanapki.SKŁADNIKI:
- ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 łyżeczki suchego tymianku
- pół główki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- olej do obsmażenia
- Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikami papierowymi.
- Czosnek obierz i w moździerzu rozetrzyj z innymi przyprawami. Natrzyj mięso przyprawami. Jeśli kawałek schabu ma niewyraźny kształt, możesz go obwiązać i ścisnąć sznurkiem, nadając ładniejszy kształt
- Mięso przełóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na dwie doby.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron.
- Przełóż do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni C. Studź w uchylonym piekarniku, potem przełóż do lodówki.