Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki
Dzisiaj oddaję Wam cudny przepis na domową wędlinę. Schabik wyszedł rewelacyjny.

Minimalnie zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza - oryginał znajdziecie (tutaj).
Iza - dzięki!!!

Zdjęcie - SCHAB PIECZONY NA KANAPKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPyszna domowa wędlina - idealny schab na kanapki.SKŁADNIKI:
  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżeczki suchego tymianku
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • olej do obsmażenia
  1. Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikami papierowymi.
  2. Czosnek obierz i w moździerzu rozetrzyj z innymi przyprawami. Natrzyj mięso przyprawami. Jeśli kawałek schabu ma niewyraźny kształt, możesz go obwiązać i ścisnąć sznurkiem, nadając ładniejszy kształt
  3. Mięso przełóż do zamykanego pojemnika lub owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na dwie doby.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab ze wszystkich stron.
  5. Przełóż do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni C. Studź w uchylonym piekarniku, potem przełóż do lodówki.
Zdjęcie - SCHAB PIECZONY NA KANAPKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSchab pieczony na kanapki

Kategorie przepisów