Włoska Porchetta z ziołami
Porchetta to popularna w całych Włoszech potrawa, którą niestety w oryginalnej formie ciężko przygotować we własnym domu. Oryginalnie oprawia się z kości całą świnię, faszeruje ziołami, czosnkiem i koprem włoskim po czym zawiniętą w rulon, opieka się długo nad ogniem. We własnej kuchni można przygotować namiastkę tej potrawy, równie zresztą pysznej.
Składniki:
- 3 kg surowego boczku ze skórą (bez kości)
- 8 ząbków czosnku
- 3 kopry włoskie
- 2 gałązki tymianku świeżego
- sól, pieprz
- sznurek
Porchetta
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z nadmiernie tłustych części po czym ubijamy tłuczkiem do mięsa. Nacinamy je i nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem oraz rozmarynem i posiekanym koperkiem. Odcinamy mały kawałek skóry tak by po zawinięciu w rulon skóra nie była wewnątrz mięsa, tylko na zewnątrz. Zwijamy w rulon i mocno związujemy sznurkami. Skórę nacinamy ale tak by nie dotrzeć do mięsa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy około 3 godzin. Mięsa nie obracamy w trakcie pieczenia! Na koniec można posmarować lekko oliwą. Smakuje wspaniale jako pieczeń do obiadu lub na zimno do kanapek.