Pulled pork gotowane

pulled pork kojarzy się z powolnym pieczeniem, ale również dusząc można osiągnąć ten sam stan. to że piwo jest doskonałą marynatą, pewnie nie raz sprawdziliście przy okazji przygotowywania mięsa na grilla. dziś wystąpi ono również w tej roli, choć nie tylko, bo i jako płyn, w którym mięso będzie się powolutku dusić.
koniecznie spróbuje obu sposobów przygotowania pulled pork. wersja pieczona przyda się również dla tych, którzy nie są wielbicielami aromatu piwa - sprawdzony przepis na szarpaną wieprzowinę z granatem. 

Zdjęcie - pulled pork gotowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

pulled pork duszone

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej

zalewa:

  • 0,5 l jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • sól

składniki zalewy wymieszaj w garnku lub rondlu, w którym później będzie się dusiło mięso i włóż do niej mięso - powinno być całkowicie przykryte płynem, jeśli tak nie jest dolej więcej piwa. odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. po tym czasie mięso zagotuj, zmniejsz ogień i duś 3-3,5 godziny, co pół godziny obracając na drugą stronę, aż mięso będzie się rozpadać w trakcie przewracania. odcedź wywar, a mięso porwij widelcami na włókna.

Zdjęcie - pulled pork gotowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy