Rolada z boczku pieczona
Kolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
składniki
ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól
przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 68 st C. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z chlebem. Smacznego!
składniki
ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól
przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 68 st C. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z chlebem. Smacznego!