Pieczeń z indyka z płatkami pomidorów i rozmarynem
Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu. Z kromką razowego chleba, plasterek takiej, domowej wędliny smakuje wybornie
Polecam również pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz i pieczeń indyka z marynaty miodowej
Składniki
- Filet indyka o wadze około 800 g
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki suszonych płatków pomidorów
- sznurek kuchenny
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka papryczki chili
- 2 łyżki octu winnego ( może być sok z cytryny )
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane