Kurczak po chińsku to jedno z dań które wybieram w restauracjach chińskich, tym razem zrobiłam swoją wariację z bakłażanem, cukinią i chili wyszło pysznie !
Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam!
Jagnięcina to na pewno nie najbardziej popularne mięso na naszych stołach, ale warto się na nią skusić, bo jest naprawdę bardzo smaczna, a jej przygotowanie to łatwizna!
Polecam na rodzinny obiad lub na specjalną okazję. Sukces gwarantowany, a poczęstowani odwdzięczą się dobrym słowem. No i może niektórzy obliżą talerz, jak u mnie to miało miejsce;-) Świetnie pasują do sosu kluski śląskie (niedługo na blogu) lub kopytka.
Pomysł na sałatkę zrodził się razem z potrzebą utylizacji pięknego m a n g o , które po ostatnim mango-serniku pozostało sobie w lodówce, wesoło turlając się z kąta w kąt w raz z dokładaniem, tudzież wyciąganiem produktów z lodówki. Jest więc inspirowana azjatyckimi smakami i techniką sałatka, z sosem tak pysznym że na pewno nie raz go jeszcze powtórzę!
Lubię ten przepis za prostotę. Za to, że wszystko robi się symultanicznie. Za efekt, w postaci kompletnego dania w j e d n e j formie żaroodpornej. Stawiam na stół.Jest p r z e p y s z n e.
To smarowidło zazwyczaj robię na zimowy wypad na narty. Wieczorem jak wracają ze stoku moi narciarze ( bo ja nie jeżdżę), to pałaszują rillettes z ogromnym apetytem. Mimo francuskiej nazwy smakuje bardzo swojsko, troszkę zbliżone do naszego smalcu. Jednak dodatek mięsa z kaczki i gęsi, które się rozwarstwia na drobne niteczki sprawia, że możemy go zaserwować również jako wykwintną przystawkę
Kotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku,Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne,ale i dużo zdrowsze. (...) Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce.
Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
Spróbujcie!
Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie, więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut.