Udka kacze duszone w sosie
Polecam na rodzinny obiad lub na specjalną okazję. Sukces gwarantowany, a poczęstowani odwdzięczą się dobrym słowem. No i może niektórzy obliżą talerz, jak u mnie to miało miejsce;-) Świetnie pasują do sosu kluski śląskie (niedługo na blogu) lub kopytka. Ja takie dania pamiętam z dzieciństwa i zawsze cieszyły się ogromnym powodzeniem u wszystkich, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polecam ich przygotowanie zwłaszcza jak się ma dużo gości. Obiad praktycznie robi się sam i nie absorbuje nas, a w takich przypadkach czas nie jest naszym sprzymierzeńcem, bo zawsze go brakuje;-)
Składniki:
- 4 sztuki udek kaczych,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- tymianek
- 1 łyżka maki,
- 100 ml śmietany 18% tł.,
- woda do podlania.
Przygotowanie:
Udka kacze podzielić na 2 części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na minimum 1 h. Obsmażyć na gorącej patelni, żeby się zrumieniły. Przełożyć do brytfanny, obsypać tymiankiem i pokrojoną w półtalarki cebulą. Podlać wodą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec pod przykryciem około 1,5 h. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest dostatecznie miękkie. Jeśli nie to podpiekać jeszcze około 0,5 h. Wyjąć mięso z sosu. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Zmiksować sos. Dodać kawałki mięsa do gotowego sosu.