Kotlety jagnięce z kremową polentą
Jagnięcina to na pewno nie najbardziej popularne mięso na naszych stołach, ale warto się na nią skusić, bo jest naprawdę bardzo smaczna, a jej przygotowanie to łatwizna!
Dziś kotlety w lekko cytrusowej marynacie (z dodatkiem skórki cytrynowej), a do nich kremowa mamałyga- kaszka kukurydziana z masłem i parmezanem. Danie w sam raz na zimowy obiad!
Proporcje dla 2 osób.
Składniki
- kotlety jagnięce - 2 szt, np. z udźca
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- cytryna - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
- polenta
- kaszka kukurydziana - 1/2 szklanki
- woda - ok. 1 i 1/2 szklanki
- parmezan - 3 łyżki, świeżo tarty
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
Kotlety przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp tymiankiem i skórką otartą z cytryny. Ułóż w naczyniu, dodaj lekko rozgniecione ząbki czosnku, skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na noc), jednak przed planowanym smażeniem wystaw, aby mięso miało temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż w zależności od grubości plastrów mięsa, ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, by mięso odpoczęło.
Kaszkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. W razie konieczności, w trakcie gotowania dolej więcej wody, aby zachować półpłynną konsystencję. Ugotowaną kaszkę wyłącz, oddaj masło oraz ser, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, podawaj z ciepłymi kotletami. Całość oprósz siekaną natką pietruszki.