Kotlety jagnięce z kremową polentą

Kotlety jagnięce z kremową polentą

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagnięcina to na pewno nie najbardziej popularne mięso na naszych stołach, ale warto się na nią skusić, bo jest naprawdę bardzo smaczna, a jej przygotowanie to łatwizna!

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś kotlety w lekko cytrusowej marynacie (z dodatkiem skórki cytrynowej), a do nich kremowa mamałyga- kaszka kukurydziana z masłem i parmezanem. Danie w sam raz na zimowy obiad!

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety jagnięce z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Kotlety przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą, posyp tymiankiem i skórką otartą z cytryny. Ułóż w naczyniu, dodaj lekko rozgniecione ząbki czosnku, skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na noc), jednak przed planowanym smażeniem wystaw, aby mięso miało temperaturę pokojową.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż w zależności od grubości plastrów mięsa, ok. 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, by mięso odpoczęło.

Kaszkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. W razie konieczności, w trakcie gotowania dolej więcej wody, aby zachować półpłynną konsystencję. Ugotowaną kaszkę wyłącz, oddaj masło oraz ser, wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, podawaj z ciepłymi kotletami. Całość oprósz siekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów