Skrzydełka z miodem
Jedno z naszych ulubionych dań. Doskonale doprawione skrzydełka z lepką słodkawą skórką. Dodatkowym plusem jest to, ze praktycznie nie ma przy nich pracy, a jedyny minus to spory czas oczekiwania. Polecam!
Skrzydełka z miodem
Składniki:
1 kg skrzydełek
Marynata:
- słoiczek keczupu ( 215 g)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka maggi
- 1 łyżka vegety
- 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
- odrobina oleju
Składniki marynaty dobrze połączyć w dużej misce. Włożyć do niej umyte i dobrze osuszone skrzydełka. Wymieszać dokładnie, aby skrzydełka oblepiły się dobrze marynatą. Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowane skrzydełka (wraz z marynatą ) przełożyć do lekko wysmarowanej olejem blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C. Piec, aż mięso ładnie się przyrumieni i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas należy je przekładać na drugą stronę i polewać wytworzonym sosem.
Podawać z ziemniakami polanymi odrobiną stopionego masła i ulubioną surówką.
Smacznego :)