Dzisiejszy przepis do propozycja dla osób lubiących słodko-ostre połączenia. Kurczak w sosie na bazie miodu i musztardy francuskiej jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego niezwykle aromatyczny. Idealny pomysł na posiłek do pracy i szybki obiad w środku tygodnia :)
Udusiłam go w pysznym sosie na bazie białego wina, z nutą cytryny i rozmarynu. Mięso było delikatne, przypominało w smaku pierś indyczą, natomiast sos był przepyszny :) Idealny obiad na wyjątkowe okazje :)
Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.
Wołowina po burgundzku to jedna z bardziej znanych potraw kuchni francuskiej. Jak nazwa wskazuje, wywodzi się z Burgundii, rejonu leżącego we wschodniej części Francji.
Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego.
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podać na obiad w Boże Narodzenie lub drugi dzień Świąt, bardzo fajnym pomysłem są takie oto polędwiczki. Nadziane suszonymi śliwkami i aromatycznym wędzonym serem smakują naprawdę wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi i smacznym sosem, przywodzą na myśl kuchnię południowo-zachodniej części Polski :)
Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Roladki ze szpinakiem i mozzarellą zrobiłam dla świątecznych gości, ale na pewno sprawdzą się również na co dzień. Są smaczne i bardzo soczyste, wbrew pozorom proste do przygotowania. Można je zapiekać w piekarniku, ale ja wolę po przesmażeniu krótko poddusić mięso, a powstały sos podać z roladkami.
Przyjaciółka była pilotem wycieczek zagranicznych i przywoziła z Londynu różne cudeńka, także kulinarne. Dziś te "cudeńka" można kupić w każdym sklepie, nawet dyskontowym, ale w tamtych czasach, a były to czasy zaiste zamierzchłe, zdobycie słoika z gotowym sosem indyjskim nie było bułką z masłem. Latka lecą, świadomości przybywa, a studenckie sosy gotowe okazują się bardzo błe. No to domowa tikka. Najlepsza, oczywiście.
„Boranija” w języku bośniackim oznacza fasolkę, jak i cały szereg potraw przygotowanych na jej bazie. W kuchni tego rejonu fasolka jest bardzo popularną bazą przeróżnych potraw. Jednym z nich jest jednogarnkowy gulasz – łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.
Gotowanie na parze to samo zdrowie…. nie mam specjalnego garnka, ale używam nakładki (... ), która świetnie spełnia swoją rolę. Moje mielone kotlety doprawiłam ziołami i papryką w proszku, inne mięsa dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem.
Kurczak po chińsku to jedno z dań które wybieram w restauracjach chińskich, tym razem zrobiłam swoją wariację z bakłażanem, cukinią i chili wyszło pysznie !