Kurczak w pomarańczach z miętą
Kurczaka można robić na różne sposoby. Najczęściej każdy z nas ma swoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie, więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili.
Kurczak w pomarańczach z miętąSkładniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka
- 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze)
- 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- opcjonalnie płatki chili
- olej do smażenia
1. Piersi opłukać i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem.
2. Na rozgrzanej oliwie zrumienić z obu stron piersi kurczaka. Smażąc go na małym ogniu około 4-5 minut. Jeśli dodajecie chili to w tym momencie. Dolać sok i półplasterki pomarańczy, zmniejszyć ogień na mały i przykryć patelnie/rondelek pokrywką. Zostawić na około 8-10 minut, ale w tym czasie dobrze jest raz czy dwa odwrócić piersi.
3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem.
Smacznego :-)
Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn