Kurczak z orzechami na ostro
Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską.
Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce.
Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 300 g
* orzechy nerkowce – ok. 150 g
*świeża chili – 1 szt
* czerwona papryka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* olej – 125 ml
SOS:
* bulion drobiowy – 150 ml
* wytrawne sherry – 1 łyżka
* sos sojowy – 1 łyżka
* cukier brązowy – 2 łyżeczki
* czosnek – 3 ząbki
* imbir – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.
Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.
Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.
Przesmażamy kilka minut do miękkości.
Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.
Pycha!