Schab z szynkowara

Schab z szynkowara

Zdjęcie - Schab z szynkowara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po przygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo lubię i który bardzo mi pasuje w połączeniu ze schabem. Schab przygotowany w ten sposób wyszedł soczysty i mięciutki i sprawdzi się zarówno na kanapkach ale też jako świąteczna wędlina. Jeśli lubicie domowe wędliny to koniecznie musicie poeksperymentować z szynkowarem… który można kupić na allegro, w różnych rozmiarach, w zależności od rodzinnych potrzeb! Zapraszam na schab z szynkowara :-)

Schab z szynkowara

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki letniej wody niegazowanej

1. Mięso opłukać, osuszyć i obkroić tłuszcz i błonki. Wszystkie przyprawy wkłożyć do miseczki, dolać letniej wody i wymieszać. Mięso wkładamy do woreczka (z grubej folii, kupionego z szynkowarem) zalewamy wymieszanymi przyprawami, zamykamy woreczek i staramy się rozprowadzić przyprawy wokół mięsa. Otwieramy woreczek, wypuszczamy powietrze i zakręcamy woreczek. Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Zdjęcie - Schab z szynkowara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Wyjąć szynkowar z lodówki i wstawić do wysokiego garnka, wlewając zimnej wody do poziomu 2 cm poniżej rantu szynkowara. Doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zmiejszyć temperaturę do 70-80 stopni na 2 godziny 20 minut (woda powinna bardzo wolno pyrkać…) Po tym czasie wyjąć szynkowar z gorącej wody i przełożyć do wystudzenia do naczynia z zimną wodą. Po wystudzeniu, wstawić zamknięty szynkowar do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć woreczek z szynką, jeśli nie daje się wyciągnąć to wystarczy pojemnik chwilę potrzymać w gorącej wodzie…

Smacznego :-)

Zdjęcie - Schab z szynkowara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schab z szynkowara - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów