Schab z szynkowara
Po przygotowaniu https://ugotujmyto.pl/szynka-domowa-szynkowara/ postanowiłam iść za ciosem i przygotować w ten sam sposób schab. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo lubię i który bardzo mi pasuje w połączeniu ze schabem. Schab przygotowany w ten sposób wyszedł soczysty i mięciutki i sprawdzi się zarówno na kanapkach ale też jako świąteczna wędlina. Jeśli lubicie domowe wędliny to koniecznie musicie poeksperymentować z szynkowarem… który można kupić na allegro, w różnych rozmiarach, w zależności od rodzinnych potrzeb! Zapraszam na schab z szynkowara :-)
Schab z szynkowaraSkładniki:
- 1 kg schabu
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki letniej wody niegazowanej
1. Mięso opłukać, osuszyć i obkroić tłuszcz i błonki. Wszystkie przyprawy wkłożyć do miseczki, dolać letniej wody i wymieszać. Mięso wkładamy do woreczka (z grubej folii, kupionego z szynkowarem) zalewamy wymieszanymi przyprawami, zamykamy woreczek i staramy się rozprowadzić przyprawy wokół mięsa. Otwieramy woreczek, wypuszczamy powietrze i zakręcamy woreczek. Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
2. Wyjąć szynkowar z lodówki i wstawić do wysokiego garnka, wlewając zimnej wody do poziomu 2 cm poniżej rantu szynkowara. Doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zmiejszyć temperaturę do 70-80 stopni na 2 godziny 20 minut (woda powinna bardzo wolno pyrkać…) Po tym czasie wyjąć szynkowar z gorącej wody i przełożyć do wystudzenia do naczynia z zimną wodą. Po wystudzeniu, wstawić zamknięty szynkowar do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć woreczek z szynką, jeśli nie daje się wyciągnąć to wystarczy pojemnik chwilę potrzymać w gorącej wodzie…
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF