Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią
Kurczak po chińsku to jedno z dań które wybieram w restauracjach chińskich, tym razem zrobiłam swoją wariację z bakłażanem, cukinią i chili wyszło pysznie !
Kurczak po chińsku
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1/2 niedużego bakłażana
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 malutkiej papryczki chili
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki sosu słodko – kwaśnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cm imbiru świeżego
Piersi z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam do nich pokruszone chili, sos słodko kwaśny, sos sojowy oraz pokrojony drobno imbir. Wymieszałam i odstawiłam.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana umyłam i pokroiłam wzdłuż a potem na cienkie paski. Paprykę umyłam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej usmażyłam na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzuciłam cukinię i bakłażana, wszystko podsmażyłam przez jakieś kolejne 5 minut. Zdjęłam z patelni, na pozostawionym tłuszczu usmażyłam kurczaka z dwoma łyżkami wody. Potem dodałam usmażone warzywa i wszystko razem wymieszałam, po chwili dodałam paprykę i całość jeszcze dusiłam przez jakieś kilka minut. Na końcu doprawiłam olejem sezamowym.
Całość podałam z ryżem.
Smacznego !