Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią

Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią

Kurczak po chińsku to jedno z dań które wybieram w restauracjach chińskich, tym razem zrobiłam swoją wariację z bakłażanem, cukinią i chili wyszło pysznie !

Zdjęcie - Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak po chińsku

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1/2 niedużego bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 malutkiej papryczki chili
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki sosu słodko – kwaśnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cm imbiru świeżego

Piersi z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, dodałam do nich pokruszone chili, sos słodko kwaśny, sos sojowy oraz pokrojony drobno imbir. Wymieszałam i odstawiłam.

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana umyłam i pokroiłam wzdłuż a potem na cienkie paski. Paprykę umyłam i pokroiłam w kostkę.

Na patelni rozgrzałam olej usmażyłam na nim cebulę i czosnek, po chwili dorzuciłam cukinię i bakłażana, wszystko podsmażyłam przez jakieś kolejne 5 minut. Zdjęłam z patelni, na pozostawionym tłuszczu usmażyłam kurczaka z dwoma łyżkami wody. Potem dodałam usmażone warzywa i wszystko razem wymieszałam, po chwili dodałam paprykę i całość jeszcze dusiłam przez jakieś kilka minut. Na końcu doprawiłam olejem sezamowym.

Całość podałam z ryżem.

Smacznego !

Zdjęcie - Kurczak po chińsku z chili, bakłażanem i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów