Rodzina uznała, że samodzielnie przygotowane dodatki do kanapek są nie tylko smaczniejsze ale przede wszystkim zdrowsze, dlatego też przygotowujemy różne mięsa pieczone lub gotowane w zalewach.
Sos jest smaczny, sardele całkowicie się rozpuszczają i dzięki nim sos ma zdecydowany smak. Cielęcina wyszła miękka, ale jak dla mnie trochę bez wyrazu. Co nie zmienia faktu, że danie było ogólnie dobre.
Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem...
Japońska marynata teryiaki, to jedna z królujących u nas marynat do mięsa. Ubóstwiamy ją!:) Marynuję w ten sposób, wszystko co się da, a jednak za każdym razem powstaje nowa, mięsna bomba smakowa:) To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie smacznego mięsiwa:)
No i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.
Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.
Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina, jagnięcina ), jogurt i spora ilość cebuli.
Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.
Fantastyczny pomysł na obiad!
Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie - to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne, jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.
Pierwszy raz piekłam gęś w całości. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Gęś ważyła 4,5 kg i z tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie miała za mało mięsa.
Wybrałam bardzo starą metodę - Konfitowanie, to sposób przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo wolnej obróbce cieplnej. Zazwyczaj mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, nawet kilka godzin, dusi się w sosie własnym i tłuszczu. Przygotowanie na gorącym smalcu powoduje, że mięso nie wysycha, jak podczas pieczenia, i pozostaje smakowicie soczyste.
Galaretkę wykorzystałam jako marynatę do kurczaka, którego ponabijałam na patyczki, czyniąc zgrabne szaszłyki o intrygującym aromacie :) Całość uzupełniła salsa ze słodkiego, soczystego mango. Pycha :)
Przedwczorajszego św. Marcina uczciliśmy gęsią, jednak ten wybór nie był podyktowany jedynie tradycją, po prostu lubimy to mięso. Cieszę się, że staje się coraz popularniejsze
Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii. Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawygoszczą na moim stole.
Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie.
W listopadzie gęsi królują na stołach w całej Europie. W Polsce od paru lat promowane jest jedzenie gęsiny w tym okresie. Organizowane są święta, zmieniane karty menu w restauracjach. I fajnie. Ich mięso jest wyjątkowo niedoceniane pod względem walorów smakowych i wartości odżywczych.
Niezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.