Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Dzisiejszy przepis do propozycja dla osób lubiących słodko-ostre połączenia. Kurczak w sosie na bazie miodu i musztardy francuskiej jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego niezwykle aromatyczny. Idealny pomysł na posiłek do pracy i szybki obiad w środku tygodnia :)
KURCZAK W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM
(2 porcje)
350-400g filetów z piersi kurczaka,
1 solidna łyżka miodu,
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 ząbek czosnku,
1 niepełna łyżeczka świeżo startego imbiru,
½ łyżeczki curry,
szczypta chili w proszku,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 łyżka oleju
Mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wyjąć i odłożyć na bok, a na patelnię dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, po kilkunastu sekundach dodać curry, chili, miód, musztardę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Podlać odrobiną wody i wymieszać. Gdy sos się zagotuje, wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, aby upewnić się, że mięso nie jest w środku surowe.
Podawać z kuskusem lub ryżem. Ja do kurczaka przygotowałam ryż z warzywami i mango – przepis już dzisiaj po południu :)