Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru
Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru
(4 porcje)
Przygotowanie 1 godzina
Składniki:
- 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda)
- 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- sól i pieprz
- 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki cydru
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.
- W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony solą i pieprzem.
- Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem aby zachowały kształt w takcie pieczenia.
- W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego.
- Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu.
- W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny bulion z mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu rolad. Doprowadź go do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopra wsolą i pieprzem do smaku.
- Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.
Smacznego!
English version
Pumkin turkey roulade with apple cider gravy
(4 servings)
Ingredients:
- 2 boneless, skinless turkey breasts (500 g each)
- 700 g pumpkin, cubed
- 2 tablespoon Kujawski oil with garlic
- 1/4 cup chopped walnuts
- salt and pepper
- 1 1/4 cup chicken stock
- 1/2 cup apple cider
- 2 tablespoons flour
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. Place pumkin cubes on a small baking sheet, sprinkle with 1 tablespoon of oil and liberally with salt and pepper. Roast until soft, about 30 minutes. Once pumkin is soft, puree in the food processor. Place puree in a small bowl, add chopped walnuts and season with salt and pepper. Raise heat on oven to 200 oC.
- While the pumkin is cooking, place turkey breast in a large plastic bag. Using a meat tenderizer on the flat side or a rolling pin, flatten out turkey, until about 0, 5 cm thick or less if you can. Repeat with other breast. Season each breast on both sides with salt and pepper.
- Spread the filling on the breasts, leaving a 1 cm border around. Roll up, and secure with bakers twine.
- In a medium oven-proof skillet heat remaining oil over a medium-high heat. Brown turkey on all sides. Pour apple cider and 1/4 cup chicken stock in pan. Place in oven and bake until chicken is cooked through, about 30-35 minutes. Use a meat thermometer to make sure it’s fully cooked, it should read 75 oC.
- Once turkey is fully cooked, transfer breasts to a plate and cover with foil while you make the gravy.
- In a cup, vigorously whisk cold chicken stock and flour. Whisk mixture into remaining apple cider and stock in skillet. Bring to a boil and then reduce to a simmer until thickened. Season liberally with salt and pepper.
- Slice turkey into pieces and serve with gravy.
Enjoy!