Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki

Menu świąteczne koniecznie musi zawierać pasztet. Ja w tym roku proponuję wersję z kaczki. Pasztet przygotowałam w ten sam sposób jak wieprzowy tyle, że wieprzowinę zastąpiłam mięsem z kaczki. Taki domowy, pachnący pasztet jest wspaniały a kaczka nadaje się równie dobrze jak każde inne mięso. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Pasztet z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kaczka ok. 2kg
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 700 g podgarla
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 małe bułki
  • 1 seler
  • sól, pieprz
  • majeranek

Kaczkę podzielić na kawałki. Ugotować w wodzie razem z podgarlem  i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i  bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżki wazowe wywaru mięsnego. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę  do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego:)

Kategorie przepisów