Pasztet z kaczki
Menu świąteczne koniecznie musi zawierać pasztet. Ja w tym roku proponuję wersję z kaczki. Pasztet przygotowałam w ten sam sposób jak wieprzowy tyle, że wieprzowinę zastąpiłam mięsem z kaczki. Taki domowy, pachnący pasztet jest wspaniały a kaczka nadaje się równie dobrze jak każde inne mięso. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 1 kaczka ok. 2kg
- 500 g wątróbki drobiowej
- 700 g podgarla
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 2 małe bułki
- 1 seler
- sól, pieprz
- majeranek
Kaczkę podzielić na kawałki. Ugotować w wodzie razem z podgarlem i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżki wazowe wywaru mięsnego. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.
Smacznego:)