Klopsy drobiowe gotowane na parze

Klopsy drobiowe gotowane na parze
Gotowanie na parze to samo zdrowie…. nie mam specjalnego garnka, ale używam nakładki ( zdjęcie na dole wpisu ), która świetnie spełnia swoją rolę. Moje mielone kotlety doprawiłam ziołami i papryką w proszku, inne mięsa dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem. Zapraszam na pyszne i zdrowe klopsy, sprawdzą się w żurku i innych zupach, oraz jako dodatek do makaronu, kaszy i ryżu :-) Najważniejsze zalety gotowania na parze :
  • produkty tracą o połowę mniej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnego gotowania, czy smażenia
  • znacząco ograniczamy spożycie tłuszczu i soli
  • warzywa zachowują naturalny smak i kolor
  • duża oszczędność czasu ( szczególnie kiedy używamy garnka do gotowania na parze )
  • dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i bardzo aromatyczne

Zdjęcie - Klopsy drobiowe gotowane na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g piersi indyka
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 małe jajko
  • cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku
  • zmielona sól morska
Cebulkę krótko przesmażam. Mięso mielę razem z cebulką i czosnkiem, dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Z masy formuję okrągłe kotlety. Do głębokiego rondla daję nakładkę z kotletami, na dno leję wodę do poziomu 2 cm. Kotlety gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, od 15 do 20 min, w zależności od ich wielkości. Gotowe podaję do zup, smakują również z sosem pomidorowym lub koperkowym. Składniki na prosty sos pomidorowy
  • 500 g pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • słodka śmietana lub jogurt ( opcjonalnie )
  • ulubione przyprawy
Cebulkę z czosnkiem krótko przesmażam na oliwie, dodaję przecier, całość miksuję i doprawiam. Sos można zabielić śmietaną lub jogurtem :-D

Zdjęcie - Klopsy drobiowe gotowane na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klopsy drobiowe gotowane na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów