Klopsy drobiowe gotowane na parze
Gotowanie na parze to samo zdrowie…. nie mam specjalnego garnka, ale używam nakładki ( zdjęcie na dole wpisu ), która świetnie spełnia swoją rolę. Moje mielone kotlety doprawiłam ziołami i papryką w proszku, inne mięsa dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem. Zapraszam na pyszne i zdrowe klopsy, sprawdzą się w żurku i innych zupach, oraz jako dodatek do makaronu, kaszy i ryżu :-)
Najważniejsze zalety gotowania na parze :
- produkty tracą o połowę mniej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnego gotowania, czy smażenia
- znacząco ograniczamy spożycie tłuszczu i soli
- warzywa zachowują naturalny smak i kolor
- duża oszczędność czasu ( szczególnie kiedy używamy garnka do gotowania na parze )
- dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i bardzo aromatyczne
- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g piersi indyka
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 małe jajko
- cebula pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- garść posiekanej pietruszki lub koperku
- zmielona sól morska
- 500 g pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- słodka śmietana lub jogurt ( opcjonalnie )
- ulubione przyprawy