Bałkańska boranija z mięsem
„Boranija” w języku bośniackim oznacza fasolkę, jak i cały szereg potraw przygotowanych na jej bazie. W kuchni tego rejonu fasolka jest bardzo popularną bazą przeróżnych potraw. Jednym z nich jest jednogarnkowy gulasz – łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jest to potrawa, którą przygotować można o każdej porze roku, poza sezonem posiłkując się fasolką mrożoną.
BAŁKAŃSKA BORANIJA Z MIĘSEM
(4 porcje)
500g wieprzowiny na gulasz,
450g fasolki szparagowej (może być mrożona),
2 cebule,
2 marchewki,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
3 łyżki oleju,
500 ml bulionu mięsnego,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz,
suszone oregano i tymianek
W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Smażyć na dużym ogniu, po czym dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i wlać bulion. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po około 30 minutach dodać dodajemy koncentrat pomidorowy. Po upływie 1,5 godziny dodać pokrojoną fasolkę szparagową, a także sól, pieprz i zioła do smaku. Gotować jeszcze 20-30 minut, aż fasolka będzie miękka.
Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Mieszać przez chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Zapiekanka ta jest jednym z moich przepisów, które znalazły się w zimowym wydaniu „Apetytu” - małopolskiego magazynu blogerów kulinarnych. Magazyn możecie przeczytać, klikając TUTAJ :)