Kolejna z moich (...) meksykańskich inspiracji to wołowina Michoacan. Michoacan to stan w południowo-zachodnim Meksyku i, jak nazwa wskazuje, właśnie stamtąd wywodzi się ten pyszny gulasz. Jest pikantny i aromatyczny, a fasolka szparagowa znakomicie urozmaica jego kolor i strukturę. Zdecydowanie polecamy :)
Jak tylko uda Wam się kupić wyjątkowo-mięsne i "chude" żeberka - koniecznie zróbcie je z tego przepisu. Mięso jest idealnie mięciutkie, z łatwością odchodzi od kości, pysznie smakuje
Ostatnio na niedzielę ugotowałam kurczaka w sosie migdałowym według hiszpańskiej receptury. Określenie „en pepitoria” oznacza sposób zagęszczania sosu ugotowanymi jajkami i mielonymi migdałami, który w Hiszpanii stosowany jest do wielu potraw, nie tylko do kurczaka. Muszę przyznać, że ten migdałowo-czosnkowo-winny sos był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką wprost z garnka ;)
Schab duszony w kapuście zna prawie każdy. Ja proponuję nieco inną, lżejszą wersję tej potrawy. Jest niskokaloryczna i idealna na letni obiad. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami. Zamiast piersi indyczej można także użyć kurczęcej.
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówic, Azjaci sa naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Efekt był niesamowity. Soczyste mięso, aromatyczny, słodko-kwaśny sos, dymka i czosnek to doskonałe połączenie. Danie można w dodatku bardzo szybko przygotować, ale jest tak smaczne, że nie warto czekać z jego przyrządzeniem tylko na te dni, w których brakuje czasu.
Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis!
Prezentowane danie jest banalnie proste, wymaga jedynie dwóch elementów, które stworzą danie wyjątkowym, pasty tahini i przyprawy dukka. Sezamowa pasta tahini jest dostępna w sklepach z ekologiczną żywnością, lub sklepach typu kuchnie świata. Przyprawę dukka natomiast robimy samemu w większej ilości i przechowujemy w słoiku, używamy kiedy chcemy nadać potrawie orientalnego smaku.
Oczyścić wątróbkę i usmażyć na 1 łyżce oleju, ostudzić, a następnie drobno posiekać. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Wymieszać ugotowany ryż z wątróbką i pieczarkami, a następnie doprawić solą i pieprzem. Resztę oleju wymieszać z papryką, doprawić solą i pieprzem...
Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku.
Pozostając w karaibskich klimatach, dziś zamieszczam przepis na egzotycznie pieczone udka kurczaka :) Na pewno posmakują wszystkim tym, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach mięsnych. Mnogość przypraw, rum oraz chutney z mango sprawiają, że mięso jest niezwykle aromatyczne i pyszne.