Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym
Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis!
Składniki: 400 g wątróbki drobiowej, 200 g boczku wędzonego w plastrach, suszone śliwki, pieprz
Pikantny sos porzeczkowy:100 g czerwonej porzeczki,sok z 1/2 cytryny,2 łyżki miodu,łyżeczka sosu tabasco, łyżka octu balsamicznego, sól
Dodatkowo: 2 jabłka, sok z cytryny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.
Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.
Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego!